Χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την παιδεία

Χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την παιδεία

Αρ. Πρωτ. 16135/11.05.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Τρομερές καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων εμφανίζονται στον τομέα της παιδείας και της δια βίου μάθησης. Η χώρα μας παρουσιάζει αρνητικό ρεκόρ απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, καθώς από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της χρονικής περιόδου 2007-2013 έχει απορροφήσει έως σήμερα μόλις το 2,52% των χρηματικών δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα, για το προηγούμενο έτος η χώρα μας απορρόφησε 36 εκατ. ευρώ περίπου για θέματα παιδείας και δια βίου μάθησης, όταν το διαθέσιμο ποσό ανερχόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Είναι απαράδεκτο να προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, εξαιτίας της λογικής των περικοπών και την ίδια στιγμή να μην απορροφά τα κοινοτικά κονδύλια, που προορίζονται για την εκπαίδευση. Η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα καταγράφει στον τομέα της παιδείας τη χειρότερη επίδοση απορρόφησης κονδυλίων από κάθε άλλο τομέα. Είναι λυπηρό στην πολιτική της σκληρής λιτότητας και των περικοπών, η παιδεία να είναι το πρώτο θύμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστερούν δραματικά οι απορροφήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων στην παιδεία;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου